فابا انرژی: از بهرهبرداری تا دهانۀ توسعه محصول
شركت فنآوران بهبود انرژی البرز (فابا انرژی) فعالیت خود را در قالب یک گروه فنی و مهندسی از سال 1389 در زمینه ممیزی انرژی، طراحی، تامین، امکان سنجی و انجام مطالعات فنی- اقتصادی نصب و راه اندازی نیروگاههای تولید پراکنده آغاز نمود.
به تدریج نصب و راهاندازی نیروگاههای تولید پراکنده نقش پررنگتری نسبت به دیگر خطوط کاری مجموعۀ فابا انرژی بهخود گرفت و در ادامه موضوع تعمیرات دورهای و کلی مولدهای رفت و برگشتی نیز تبدیل به اهم کارکرد بدنۀ مهندسی این مجموعه گردید. بهتدریج و همزمان با انباشته شدن تجربیات فنی حاصل از بازبینی و انواع تعمیرات و رسوب دانش در مجموعۀ فابا انرژی، اثرات ضربات تحریم بر پیکرۀ نیروگاههای تولید پراکندۀ برق احساس شد و تأمین لوازم یدکی مولدها با مشکلات جدی برخورد کرد. مجموعۀ فابا انرژی در این زمان تصمیم گرفت در جهت ایجاد اشتغال پایدار، رفع وابستگی صنعت برق به کشورهای تحریمکننده و ارتقای امنیت تولید برق و نیز کاهش ارزبری دل به عرصۀ تولید قطعات موتورهای نیروگاهی بخصوص موتورهای دائمکار گازسوز بسپارد. فرآیندهای مهندسی معکوس نهایتاً منجر به احصاء دانش فنی ساخت برخی از قطعات موتورهای نیروگاهی گازسوز گردید.
از سوی دیگر، با عنایت به محدودیتهای موجود در زیرساخت های تولید در کشور بخصوص برای قطعات بزرگ و نیز با توجه به عزم راسخ شرکت فابا انرژی به افزایش سطح داخلیسازی، این مجموعه تصمیم گرفت تا در گام اول با هدف راستیآزمایی و صحتسنجی فرآیند مهندسی معکوس با سازندگان خارجی برای اجرای فرآیند ساخت وارد مذاکره و تعامل شود. بنابراین سالهای آغازین دهۀ 90 شمسی را میتوان دورۀ مواجهۀ فابا با چالش مهندسی معکوس قطعات مولدهای رفت و برگشتی کاترپیلار، استخراج نقشهها و شناسنامۀ مواد در کنار نصب و راهاندازی نیروگاههای تولید پراکنده و انجام تعمیرات مولدهای رفت و برگشتی دانست.
با افزایش شمار قطعات مهندسی معکوسشده در فابا انرژی، این شرکت با تبدیل شدن به یک بهره بردار خوشنام از این موتورها، توجه بازیگران بزرگ خارج از مجموعه برق کشور، که زیست بوم آنها از قدیم با رنگ زرد مولدهای توان کاترپیلار اجیر شده بود، مانند شرکت ملی حفاری، را نیز به خود جلب نمود. این تجربه فابا انرژی را به همبندی و راهاندازی اولین موتور نزدیک کرد.
فابا موتور: ساخت و توسعۀ موتور، حرکت در جهت افزایش سطح داخلیسازی
علاقه نهاد عالی پژوهشی صنعت برق (پژوهشگاه نیرو) به این موضوع و اعتماد این نهاد به دانش شرکت فابا انرژی باعـث شد تا پژوهشگاه نیرو بخشی از ریسک این کار را در قالب سرمایه گذاری خطر پذیر پذیرفته و با ارزش گذاری دانش فنی توسعه یافته در جریان سال های گذشته، شرکت موتور سازان فن آوری بهینه ایرانیان (فابا موتور) در سال 1396 تاسیس گردد.
هدف اصلی همآیندی پژوهشگاه نیرو و فابا انرژی که منجر به تشکیل شرکت فابا موتور شد کاهش هزینه های بهره برداری و نگهداری مولد های رفت و برگشتی با هدف کاهش ارزبری تولید پراکنده و چالش های تأمین در مسیر راهبردی نیروگاههای تولید پراکنده است که تولید با کیفیت قطعات و افزایش توان موتور با حفظ راندمان یا ارتقای راندمان از جمله راه های رسیدن به این هدف است.
فاباموتور با مهندسی معکوس موتور های گازسوز وارداتی موفق به ساخت نخستین موتور سنگین ایرانی شد و در ادامه با تجزیه و تحلیل تخصصی هر یک از اجزای موتور وارد حوزه بازطراحی شده و نسبت به بهبود عملکرد آن اقدام نموده است. طراحی این موتور ها توسط تیم متخصص و فنی فابا موتور صورت پذیرفت و تامین کنندگان برتر هر یک از اجزای موتور در داخل کشور و در موارد خاص خارج از کشور شناسایی شدند و با سفارش هر بخش و تولید برخی از قسمت ها توسط شرکت، کار مونتاژ موتور در مجموعه تولیدی شرکت واقع در خراسان شمالی در حال انجام است.
فابا موتور رسالت خود را برطرف نمودن نیاز کشور در حوزه پیشرانه های دریایی، ریلی، ژنراتور های نیروگاهی و معدنی قرارداده است. این شرکت طی تجربیات بدست آمده از فرآیند مهندسی معکوس و طراحی و ساخت قطعات موتورهای گازسوز رایج در بازار به بالاترین کیفیت، توانسته با بهکارگیری تیم مجرب و جوان در زمینه طراحی موتور و استفاده از قطعات تولیدی خود، در سال 96 اولین موتور گازسوز خود را طراحی و مونتاژ نماید. این موتور ها تأییدیه های فنی مورد نیاز را از شرکت تولید پراکندۀ طرشت و نیز پژوهشگاه نیرو اخذ نموده و از سال 1397 وارد عرصه تامین برق کشور شدند.
شرکت دانش بنیان فابا موتور برای اولین بار در ایران ساخت موتورهای سنگین دائمکار صددرصد گازسوز را با کیفیت و راندمان قابل قبول در سطح جهانی، تحقق بخشیده و مفتخر است که به عنوان نخستین شرکت ایرانی با توان بومی و با تکیه بر دانش و توانمندی مهندسین و صنعتگران ایرانی، ایران را به هفتمین کشور تولید کننده این موتورها تبدیل نمودهاست.